Ven ligger i Öresund 4,5 km från svenska västkusten (8,5 km från Danmark). Ven tillhör Landskrona kommun i Skåne län och har svensk valuta. Ven har en area av 7,5 km2 och har 356 permanenta invånare, ön är 4,5 km lång och 2,6 km bred. Huvudorten på ön är Tuna och ligger nära öns mitt. Bäckviken är en hamn och fiskeläge på öns östra sida, det är här färjan från Landskrona lägger till. Kyrkbacken är fiskeläge och hamnen på öns västkurst, det är här Hamnkrogen ligger där vigseln kommer att äga rum och där vi kommer att äta middag.

Gräsbevuxna slänter, Backafallen, reser sig brant ur havet och ger ön formen av en lutande platå som höjer sig som högst 45 meter över havet men ön höjer sig för varje år. Det är väldigt bördigt på Ven tack vare det milda klimatet och lämpar sig därför väl för jordbruk. Det odlas bland annat vindruvor, vitlök och durumvete (används vid tillverkning av pasta) på ön.

På Ven är det mest lämpligt att cykla på, därför finns det cykeluthyrning vid Bäckviken. Det finns även busstrafik på ön. Vad gäller transport i samband med bröllopet är det ordnat, ni blir hämtade vid båten och transporterade till och från bröllopet samt transport till båten den 1/7.

Spirit of Hven Backafallsbyn (tidigare enbart Backafallsbyn) är en konferensanläggning på Ven. Där finns sedan våren 2008 ett av Sveriges två aktiva whiskydestillerier, Spirit of Hven.

På 1500-talet byggde den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön och ön var då Tycho Brahes egendom. Idag finns det bara låga murar kvar av observatoriet. Det finns även ett museum om Tycho Brahe på Ven.

Källor: Gamlegården, Ventrafiken, Landskrona turism, Visit Hven, Hamnkrogen och Wikipedia